Έκλεψαν χρυσό κέρμα 100 κιλών από γερμανικό μουσείο

Αν και ζυγίζει 100 κιλά, ένα χρυσό κέρμα έκανε «φτερά» από γερμανικό μουσείο. Φρόντιζαν κάποιοι κλέφτες για αυτό. Το κέρμα αυτό αξίζει εκατομμύρια δολάρια. Οι κλέφτες μπήκαν στο μουσείο Μπόντε, στο Βερολίνο, από ένα παράθυρο στις 03:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Στέφεν Πέτερσεν.

Κατάφεραν να φτάσουν στην αίθουσα στην οποία βρισκόταν το τεράστιο κέρμα και να διαφύγουν με αυτό, πριν φτάσει η αστυνομία.

Με πάχος 3 εκατοστά και διάμετρο 53 εκατοστά, το χρυσό κέρμα έχει ονομαστική αξία 750.000 δολάρια. Ομως, με το βάρος του και μόνο μπορεί να αξίζει σχεδόν 4,5 εκατ. δολάρια σε τιμές αγοράς, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Πέτερσεν δεν αποκάλυψε αν η αστυνομία έχει στα χέρια της βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, αλλά δήλωσε πως οι αρχές εκτιμούν ότι δεν ήταν ένας ο δράστης, εξαιτίας του βάρους του κέρματος.

Χάρη στην καθαρότητα του χρυσού, 999,99/1.000, το κέρμα έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Στη μία πλευρά του υπάρχει πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Είχε κατασκευαστεί το 2007, από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Καναδά και από τον Δεκέμβριο του 2010 εκτίθεται στο Μουσείο Μπόντε. Το είχε δανείσει ιδιώτης συλλέκτης.

Αν και στο εν λόγω Μουσείο υπάρχουν πάνω από 540.000 εκθέματα, οι δράστες έκλεψαν μόνο το τεράστιο χρυσό κέρμα, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.