Η περίφημη μηλιά του Νεύτωνα θα αποκτήσει απογόνους

Λίγα δέντρα στην ιστορία είναι τόσο διάσημα όσο η μηλιά από την οποία έπεσε το μήλο που – υποτίθεται ότι – έδωσε στον Νεύτωνα την έμπνευση για τη θεωρία της βαρύτητας. Όχι μόνο η εν λόγω μηλιά ζει μέχρι σήμερα, αλλά μάλλον θα βασιλεύει για πολύ μέσω των διαδόχων της, αφού 30 βρετανικά επιστημονικά κέντρα και μουσεία θα πάρουν σπόρους του δέντρου για να καλλιεργήσουν τις δικές τους αντίστοιχες μηλιές.
Αυτό ανακοίνωσε η Βασιλική Εταιρεία επιστημών της Βρετανίας, η αρχαιότερη επιστημονική Ακαδημία στον κόσμο, η οποία είναι ένας από τους 30 φορείς που θα αποκτήσουν τη δικιά τους «νευτώνεια» μηλιά.

Το ανέκδοτο με την μηλιά και τον σερ Ισαάκ Νεύτωνα, που αργότερα θα γινόταν ο 12ος κατά σειρά πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια βιογραφία του, που γράφτηκε το 1752 και φυλάσσεται στα αρχεία της Εταιρείας.

Το δέντρο βρίσκεται στο αρχοντικό Γούλστχορπ στο Λίνκολνσαϊρ, τη γενέτειρα και το πατρικό σπίτι του Νεύτωνα. Το 2010, κομμάτια ξύλου από τη μηλιά στάλθηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Υπάρχουν πάντως κι άλλοι ισχυρισμοί για το ποια ήταν η μηλιά που ενέπνευσε τον Νεύτωνα -το κολέγιο King’s College στο Λίνκολνσαϊρ, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι αγόρασε την αρχική μηλιά και την μετέφερε στην πανεπιστημιούπολή του.

Πολλοί ιστορικοί, εξάλλου, αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ο Νεύτωνας εμπνεύστηκε όντως από την πτώση ενός μήλου -ίσως ήθελε απλώς να κάνει πιο γλαφυρή την εξιστόρηση της μεγάλης ανακάλυψης.
Ο Νεύτωνας γεννήθηκε το 1643 και αποδείχθηκε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της ιστορίας. Εκτός από το νόμο της βαρύτητας, περιέγραψε τους τρεις νόμους της κίνησης στους οποίους βασίστηκε η κλασική μηχανική.

Η εικόνα που έδωσε για το Σύμπαν κυριάρχησε στη φυσική μέχρι την εμφάνιση του Τζέιμς Μάξγουελ και του Αλμπερτ Αϊνσταϊν.