Πονοκέφαλος η ανανέωση για τον Τσίπρα

Οι τελευταίες δυσμενείς για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις έχουν τροφοδοτήσει ένα όργιο φημών και εκτιμήσεων σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ενώ την Πέμπτη αρχίζει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Με προσωπικές του ενέργειες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλει να προσδώσει μια ιδιαίτερη πολιτική αίγλη στο συνέδριο και στις πρωτοβουλίες του για αλλαγές στην πολιτική της Ε.Ε., επιθυμώντας ουσιαστικά να νοηματοδοτήσει μια φυγή προς τα εμπρός, αναζητώντας όμως τις αναγκαίες συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προσκαλέσει στο συνέδριο τον ηγέτη του Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον ηγέτη του SPD και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον ηγέτη του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και άλλους.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει άμεσα την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν οι συζητήσεις στα υπουργικά γραφεία, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το εύρος και την ποιότητα του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να κάνει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό και να αλλάξει πολλά στην κυβέρνηση, να αλλάξει τη δομή αρκετών υπουργείων, όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, και να αναδιαρθρώσει το υπουργείο Εξωτερικών μεταφέροντας τις οικονομικές αρμοδιότητες σε άλλα παραγωγικά υπουργεία.