Σιμόπουλος: 700.000 χιλιάδες χρόνια θέλουμε για να φτάσουμε στους πλανήτες που βρήκε η NASA

Σημαντική, αλλά μάλλον όχι και τόσο εντυπωσιακή όσο πίστευαν πολύ», χαρακτήρισε την ανακοίνωση της NASA για την ανακάλυψη των «επτά αδελφών της Γης», κάνοντας λόγο, ο φυσικός, αστρονόμος και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Δ. Σιμόπουλος.

«Πέρσι τέτοιον καιρό, είχαν ανακαλυφθεί στο ίδιο αυτό άστρο τρεις πλανήτες στο μέγεθος περίπου της Γης μας. Φέτος έγιναν πιο επισταμένες μελέτες σε αυτό το άστρο, γιατί υπήρξαν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποιοι ακόμα κι έτσι χθες ανακοινώθηκε η ανακάλυψη άλλων τεσσάρων τέτοιων πλανητών», είπε ο κ. Σιμόπουλος.

«Το γεγονός ότι και οι επτά αυτοί πλανήτες είναι στο μέγεθος της Γης μας είναι πολύ σημαντικό γιατί από τους περίπου 3.600 πλανήτες που έχουμε ανακαλύψει πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, οι περισσότεροι ήταν γίγαντες πλανήτες. Στην περίπτωση αυτού του άστρου έχουμε επτά πλανήτες στο μέγεθος περίπου της Γης μας».

Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό στοιχείο της ανακάλυψης αυτής. Το δεύτερο σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο είναι ότι οι τρεις από αυτούς τους πλανήτες ήταν εντός μιας ζώνης που ονομάζεται κατοικήσιμη ζώνη και η θερμοκρασία που επικρατεί σε αυτούς είναι τέτοια, ώστε το νερό, εάν υπάρχει, θα βρίσκεται σε υγρή κατάσταση. Δηλαδή η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους δε θα υπερβαίνει τους 100 βαθμούς, ούτε θα είναι χαμηλότερη από 0 βαθμούς.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί εάν υπάρχει ζωή, το νερό το χρειαζόμαστε έτσι ώστε να χρησιμοποιείται ως καταλύτης ώστε τα διάφορα ανόργανα υλικά να μετατραπούν κάποια στιγμή σε οργανικά υλικά και άρα να δημιουργηθεί και ζωή.

«Με αυτή την έννοια η ανακοίνωση αυτή είναι κατά κάποιον τρόπο σημαντική. Το άσχημο όμως είναι ότι το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι πλανήτες αυτοί  είναι ένας νάνος αστέρας, μικρότερος από τον ήλιο μας και επιπλέον είναι και πολύ πιο ψυχρός. Αυτό σημαίνει ότι ένας νάνος αστέρας που έχει τόσο μικρή θερμοκρασία στην ουσία οι πλανήτες του πρέπει να είναι πάρα πολύ κοντά. Το γεγονός αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τη βαρυτική δύναμη αυτού του άστρου πάνω σε αυτούς τους πλανήτες που βρίσκονται τόσο κοντά του», είπε ο γνωστός Έλληνας αστρονόμος και πρόσθεσε:

«Το γεγονός είναι ένα… Ένα τέτοιο άστρο ακόμα κι αν υπάρχει ζωή, το οποίο θα το ξέρουμε σε καμιά δεκαριά χρόνια από σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα μικροβιακής μορφής, έχει απόσταση από τη Γη 39 έτη φωτός, που σημαίνει μια απόσταση 370 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Με την τεχνολογία που έχουμε τώρα θα χρειαζόμασταν περίπου 700.000 χρόνια για να φτάσουμε εκεί, οπότε ενδιαφέρον είναι να μαθαίνει κανείς για το σύμπαν στο οποίο ζει, αλλά η ανακάλυψη αυτή δεν έχει κάποια άμεση σχέση με την πραγματικότητα».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν είμαστε καθόλου κοντά στην ανακάλυψη ενός πλανήτη, όπου θα μπορούσε να μετοικήσει ο άνθρωπος όταν καταστραφεί η Γη λέγοντας:

«Είμαστε πολύ μακριά από το να ανακαλύψουμε έναν πλανήτη στον οποίο θα μπορέσει να μετοικήσει ο άνθρωπος, αλλά επίσης είμαστε πολύ μακριά από μία καταστροφή της Γης. Εκτός και αν την καταστρέψουμε μόνοι μας, που δυστυχώς κάνουμε πολύ καλή δουλειά για να γίνει αυτό».

Της Ευαγγελίας Ντούρου

star.gr