Μπορεί να άλλαξε Υπουργούς, παρέμεινε όμως πιστός στα ψέματα

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να άλλαξε Υπουργούς, παρέμεινε όμως πιστός στα ψέματα.

Ψέματα για την οικονομία, για το χρέος, για τα εργασιακά, για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συγκεκριμένα:

1ον. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων». Ψέμα! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και αυξήθηκαν οι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Η πρώτη κατοικία που είχε προστατευθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, υπόκειται πλέον στους αριστερούς πλειστηριασμούς, που ξεκίνησαν επί των ημερών του. «Η ένταξη στο δημόσιο σύστημα υγείας 2.500.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας», για την οποία υπερηφανεύεται ο κ. Τσίπρας, είναι έργο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δικό του έργο είναι η διάλυση των νοσοκομείων και τα πάνω από 150 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

2ον. Χαρακτήρισε ξανά ο κ. Τσίπρας το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους που έγινε το 2012 ως «εγκληματικό PSI». Η αλήθεια είναι ότι με τη διπλή αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 (PSI τον Μάρτιο και επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο 2012) «κουρεύτηκαν» 132 δις ευρώ δημοσίου χρέους και μειώθηκαν οι δαπάνες για τόκους περίπου κατά 10 δις ευρώ το χρόνο. Θυμίζουμε ότι, ενώ ο κ. Τσίπρας εκλέχτηκε με σημαία ότι θα κουρέψει το χρέος, δέσμευσε τη χώρα πως δεν θα γίνει «καμία απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους» (Δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ, 12 Ιουλίου 2015).

3ον. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν δεσμευτεί για οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις και ότι ο ίδιος τις απέφυγε. Στο «e-mail Χαρδούβελη» υπήρχε αναφορά για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό θα οδηγούσε σε μειώσεις περίπου κατά 10% των επικουρικών ή 17 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο κ. Τσίπρας υποσχόταν 13η σύνταξη. Και με τον νόμο Κατρούγκαλου πετσόκοψε όλες τις συντάξεις. Μείωση κύριων συντάξεων, μεσοσταθμικά, 25-30%. Μείωση επικουρικών μέχρι και 40%. Κατάργηση ΕΚΑΣ. Μείωση προσωρινών συντάξεων στο 50% (από 80%), μείωση των αναπηρικών συντάξεων περίπου κατά 25%, μείωση του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι 42%.

4ον. Μίλησε ο κ. Τσίπρας για «θετικές εξελίξεις στην οικονομία» και ισχυρίστηκε ότι «περάσαμε από πολυετή ύφεση σε θετικούς ρυθμούς» ανάπτυξης. θυμίζουμε ότι η ελληνική οικονομία «πέρασε από πολυετή ύφεση» σε ανάπτυξη το 2014! Από 9,1% ύφεση το 2011, έκλεισε με ανάπτυξη 0,7% το 2014! Και προβλεπόταν ισχυρή ανάπτυξη και το 2015 και το 2016, ύψους 2,9% και 3,7% αντίστοιχα. Ο κ. Τσίπρας ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις εγχώριων και διεθνών οργανισμών. Ξαναβύθισε τη χώρα στην ύφεση το 2015, όπου και παραμείναμε το 2016 με μείωση του Α.Ε.Π. κατά 0,2% και 0,3% αντίστοιχα. Προκαλώντας καθίζηση στο εισόδημα όλων των Ελλήνων. Θυμίζουμε το Νοέμβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ότι το ονομαστικό Α.Ε.Π. θα ανερχόταν στα 196 δις ευρώ στο τέλος του 2016. Ενώ το Μάιο του 2016 το εκτιμά στα 175 δις ευρώ. 21 δις ευρώ ή 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό χαμένα! Με την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει ο κ. Τσίπρας, τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, τις κυβερνητικές τρικλοποδιές στις αποκρατικοποιήσεις και την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης, οποιαδήποτε πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη το 2017 φαντάζει ως υπεραισιόδοξη, όπως χαρακτηριστικά τονίζει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του.

5ον.  Μίλησε ξανά ο κ. Τσίπρας για «υπεραπόδοση των εσόδων» και για «βελτιωμένη λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών». Είναι θλιβερό να πανηγυρίζει για τα έσοδα όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών για φόρους ανέρχονται στα 91,5 δις ευρώ και για ασφαλιστικές εισφορές στα 17 δις ευρώ. Μόνο το Σεπτέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,3 δις ευρώ! Άλλοι 400.000 συμπολίτες μας προστέθηκαν, μέσα σε ένα μόνο μήνα (Σεπτέμβριος) σε αυτούς που χρωστούν στην εφορία! Περίπου 800.000 φορολογούμενοι έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και 1.600.000 συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης!

6ον. Μίλησε ο κ. Τσίπρας για «προστασία της εργασίας» και για μείωση της ανεργίας «κατά 4%». Η ανεργία τον Ιανουάριο 2015 ήταν 25,8% και τον Ιούλιο 2016 ήταν 23,2%. Η μείωση της ανεργίας είναι 2,6%, στο μήνα του καλοκαιριού με το χαμηλότερο ποσοστό της, λόγω της τουριστικής περιόδου. Η αλήθεια είναι ότι η ανεργία άρχισε να μειώνεται από το Σεπτέμβριο 2013, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που αναλάβαμε εμείς, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 5% το 2013 – 2014, και την ενίσχυση των ελέγχων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Η τάση, όμως, της ταχείας αποκλιμάκωσης της ανεργίας φρέναρε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

7ον. Ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στη γνωστή τακτική της συκοφάντησης ισχυριζόμενος ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ των «ομαδικών απολύσεων». Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει εκφραστεί από τον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ., είναι ξεκάθαρη: Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές (best practices) στα εργασιακά, γεγονός που το απέδειξε όσο ήταν στη διακυβέρνηση. Συγκεκριμένα, δεν θεωρεί ότι χρειάζεται να θεσπιστεί το «lock-out», ούτε αλλαγή στον κατώτατο μισθό και στις ομαδικές απολύσεις, αν και αναγνωρίζει ότι εκκρεμεί σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί αυτού. Τάσσεται υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με δυνατότητα επιχειρησιακών συμβάσεων ή και κλαδικών όπου είναι δυνατόν, καθώς και υπέρ της αμοιβαίας προσφυγής στη διαιτησία. Αντίθετα, θεωρεί ότι απαιτούνται τομές στο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην απεργία με δημοκρατικό τρόπο (απόφαση για απεργία με πλειοψηφία 50%+1 των εργαζομένων) και περιορισμό των υπέρμετρων προνομίων των συνδικαλιστών.