Η Deutsche Bank ‘τρομοκρατεί’ τα χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 560 μονάδων, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις.

AdTech AdΣύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας, δεν αποκλείονται κάποιες περιορισμένες κινήσεις «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 561,87 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,12%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. Η Eurobank υποχωρεί κατά 4,00% στα 0,480 ευρώ, η Alpha Bank κατά 3,29% στα 1,47 ευρώ, η Εθνική κατά 3,26% στα 0,178 ευρώ και η Πειραιώς σημειώνει πτώση 2,22% στα 0,132 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,17 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,16%.

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Τεχνολογίας (+0,30%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-3,25%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,23%).

Ανοδικά κινούνται μετοχές, πτωτικά και παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κτήμα Λαζαρίδη +9,43%, Παπουτσάνης +7,27% και ΕΛΤΟΝ +2,21%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντρακάτ -9,87% Αλουμύλ -6,67% και Ευρωσύμβουλοι -5,97%.

Σε χαμηλό 8 εβδομάδων υποχωρούν οι μετοχές, βουτιά για την Deutsche Bank

Εν τω μεταξύ, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στην έναρξη των συναλλαγών σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, υποχωρώντας σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων, καθώς οι νέες ανησυχίες για τη σταθερότητα της Deutsche Bank έπληξαν τις τραπεζικές μετοχές.

Στις 10:24 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση κατά 1,6%, έχοντας αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Αυγούστου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe Banks υποχώρησε κατά 3%. Κανένας κλάδος δεν βρισκόταν σε θετικό εδαφος.

Η Deutsche Bank έκανε βουτιά σχεδόν κατά 9% κάτω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο κάποια επενδυτικά ταμεία (hedge fund) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της τράπεζας είχαν αποσύρει κάποια πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα. Σε σημερινή ανακοίνωση, η Deutsche επανέλαβε ότι οι πελάτες της, που έχει από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να τη στηρίζουν.

Ανάμεσα στις λίγες εταιρίες που κατέγραφαν άνοδο, η Osram ενισχύθηκε κατά 1% μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο πολλές κινεζικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να αγοράσουν την εταιρία φωτισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζομένους

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν προσπάθησε να καθησυχάσει το προσωπικό μετά τη βουτιά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο που κατέγραψαν οι μετοχές της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας εν μέσω νέων ανησυχιών για τη σταθερότητά της.

Ο Κράιαν είπε ότι κατανοεί πως οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ανησυχήσουν από τις εκτεταμένες εικασίες στα μέσα ενημέρωσης ότι μερικοί πελάτες επενδυτικών ταμείων (hedge fund) μείωσαν την έκθεσή τους στον όμιλο αλλά είπε ότι η τράπεζα είναι ισχυρή και έχει πάνω από 20 εκατ. πελάτες.

«Υπάρχουν τώρα δυνάμεις στην αγορά που θέλουν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη σε εμάς», ανέφερε ο Κράιαν σε εσωτερική επιστολή προς τους εργαζομένους, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

«Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Η άμεση αιτία της αναταραχής στην οποία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η Deutsche είναι ένα πρόστιμο – το οποίο αμφισβητεί η Deutsche – ύψους έως 14 δισεκ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης δεν αποτελεί λόγο για να δέχεται πιέσεις η μετοχή της Deutsche Bank, δεδομένης της τελικής διευθέτησης με χαμηλότερα ποσά αντίστοιχων περιπτώσεων που αντιμετώπισαν ανταγωνιστές της Deutsche Bank, ανέφερε ο Κράιαν στην επιστολή.