Ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη

Το παιχνίδι έχει τελειώσει», το μήνυμα του σουλτάνου, με αιχμή το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ – Σκληρή απάντηση Παυλόπουλου στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Τα «βέλη» του προς τις Βρυξέλλες έστρεψε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγα μόλις 24ωρα μετά τις προκλητικές του δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να μην επανήλθε στο θέμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα το Σάββατο, αλλά κάλεσε επιτακτικά την ΕΕ να αποφανθεί με σαφήνεια εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της χώρας του στους κόλπους της Ένωσης.

«Το παιχνίδι έχει τελειώσει», είπε ο σουλτάνος, κάνοντας σαφές ότι «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου να γίνουμε ένα κράτος – μέλος και εάν η Ευρώπη το επιθυμεί, εμείς είμαστε έτοιμοι».

«Εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία» σημείωσε με νόημα ο ίδιος, για να προσθέσει:

«Το γεγονός ότι μας άφησαν να περιμένουμε επί θύραις, εδώ και 53 χρόνια, μαρτυρά και τις προθέσεις τους απέναντί μας».

Μάλιστα, αφού υποστήριξε ότι «η Άγκυρα τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη», υπενθύμισε πως θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο η άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους Τούρκους υπηκόους, προκειμένου να μεταβούν στην ΕΕ.

Σκληρή απάντηση Παυλόπουλου για τη Συνθήκη της Λωζάννης

Την ίδια ώρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, με αφορμή τις «εμπρηστικές» θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Από την Καλαμάτα και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Μ. Ασίας και Μικρασιατών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας».

Όπως είπε ο ίδιος, η Συνθήκη της Λωζάννης «είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, άρα η τήρησή της είναι υποχρεωτική και, επομένως, οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων»

Η Realnews κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή, με τίτλο: «Πραξικόπημα Ερντογάν κατά της διεθνούς νομιμότητας», με την εφημερίδα να επισημαίνει ότι «ο σουλτάνος απασφάλισε και προκαλεί».

Η «R» εξηγεί: «Ευθεία αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης για τα νησιά του Αιγαίου και επικίνδυνα παιχνίδια στη Θράκη από τον Τούρκο Πρόεδρο, που καταφεύγει για άλλη μια φορά σε λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση».