Οι Έλληνες δεν παίρνουν βιταμίνη D

«Παρ’ ότι το σύνολο του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D, o ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει την απαραίτητη εξέταση στο αίμα που κοστίζει έως 50 ευρώ και πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως». Χρήστος Κοσμίδης, ορθοπαιδικός χειρουργός, πρόεδρος της ΕΕΜΜΟ

Σε ένα απίστευτο συμπέρασμα, στην καρδιά του κατακαλόκαιρου, κατέληξαν οι έρευνες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜMΟ), σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες κάθε ηλικίας, από τα μωρά μέχρι τους παππούδες, πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D.

Παρ’ ότι ζούμε σε μια τόσο ηλιόλουστη χώρα, δεν καθόμαστε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό τα περίπου 20 λεπτά την ημέρα που χρειάζεται το δέρμα μας για να συνθέσει βιταμίνη D. Και επειδή στην Ευρώπη ο εμπλουτισμός των τροφών με βιταμίνη D απαγορεύεται (μια μικρή εξαίρεση γίνεται στο γάλα, όπου ωστόσο ο εμπλουτισμός είναι σε χαμηλή ποσότητα), τα επίπεδα βιταμίνης D αγγίζουν το ευρωπαϊκό limit down στον ελληνικό πληθυσμό και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Γιατί η βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητη μόνο στα οστά, για την πρόληψη της οστεοπενίας, της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας, που, δυστυχώς, άρχισε να επανεμφανίζεται στα παιδιά –σε ορισμένους ευάλωτους πληθυσμούς– λόγω της υποθρεψίας. Και ενώ όλοι οι Έλληνες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D, o ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει την απαραίτητη εξέταση στο αίμα που κοστίζει έως 50 ευρώ και πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως.

Όπως διευκρινίζουν ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρήστος Κοσμίδης, πρόεδρος της ΕΕΜΜΟ, ο πρώην πρόεδρος και ενδοκρινολόγος Γιώργος Τροβάς και η ρευματολόγος Ευαγγελία Κασκάνη, η βιταμίνη D αποτελεί «κλειδί» για τη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς η έλλειψή της συσχετίζεται με παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η αυτοάνοση σκλήρυνση κατά πλάκας και η κατάθλιψη, που εξελίσσεται σε εθνική επιδημία, ειδικά στην τρίτη ηλικία.

Ειδικότερα, πρέπει να προσέχουν τα επίπεδα της βιταμίνης D οι έγκυοι, οι γυναίκες που θηλάζουν, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, όσοι έχουν ηπατική, νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, όσοι πάσχουν από σύνδρομα δυσαπορρόφησης, οι παχύσαρκοι και όσοι νοσούν από τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα).

Οι ειδικοί προσθέτουν πως και η ατμοσφαιρική ρύπανση ενοχοποιείται για την ανεπαρκή σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα και προειδοποιούν πως για να παραχθεί η απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D από τον οργανισμό πρέπει να πέφτουν οι ηλιακές ακτίνες κάθετα στο δέρμα, κάτι που συμβαίνει μόνο το καλοκαίρι, όταν καθόμαστε στον ήλιο και όχι στην αντηλιά, ούτε τον χειμώνα που η UV ακτινοβολία πέφτει πλάγια – υπό γωνία στη γη.